3d Yazıcı Filamentleri

3D printerlar iş yerinize, hatta evinize girmiş, kullanıma hazır ve son derece uygunken 3D baskı filament materyali alternatiflerine erişim de bir o kadar kolay. Güç, dayanıklılık, esneklik ve kullanım kolaylığı, içeriğindeki ürün gibi birtakım özelliklerle birbirinden farklılaşan filament materyallerini, 3 ayrı grupta toplayıp detaylı inceleyelim.
 

PLA’den Naylon’a 3D Baskı Filament seçenekleri:

3D üretim yaparken ihtiyaç duyulan desteklerin temizlenmesinde devreye filament materyali girer. PLA, ABS gibi sektörde ismi çok geçen filament materyaller önerilebileceği gibi ahşap, naylon, metal ve daha birçok farklı seçenekte filament materyali sunmak mümkün. 3D baskı filament materyali de sınır tanımıyor.

Standart 3D Baskı Filament Çeşitleri:

İlk kategorimiz, masaüstü 3d baskılamada yaygın bir şekilde kullanılan filament materyalleridir.
 

1.PLA (Polilaktikasit):

Özellikle evinizde kullanıma hazırlanacak 3d baskılama ürünleri için PLA, vazgeçilmez bir materyal. Oldukça popüler ve kullanıma son derece uygun olan PLA, düşük ısı özelliğiyle dikkat çeker. Bu sayede kolaylıkla bükülmez, ayrıca bir ısı yastığına ihtiyaç kalmaz. Baskılama sırasında burna kötü gelecek bir koku yaymaz. Hatta şekersi bir koku yaydığı bile söylenir.

Üstelik çevreye son derece duyarlıdır, bu konuda en hassas biçimde üretilmiş bir materyaldir. Şeker kamışı ya da mısır nişastası gibi yenilenebilir kaynaklardan elde edilir.Yüksek bir güce sahiptir fakat esnekliği düşüktür. Dayanıklılığı orta düzeydedir. Suda çözülmez. Telefon kılıflarında, yüksek bendli oyuncaklarda, alet tutacaklarında kullanılır.Yüksek ısıya direnmesi gereken parçalarla ise kullanılmaktan kaçınılmalıdır. Çünkü 60 derece ya da daha yüksek ısıda PLA’nın yapısı bozulur.
 

2. ABS (akrinonitril butadiyen sitren):

PLA’dan sonra gelen en popüler filament materyali ABS’dir. PLA’ye göre baskılaması daha zor bir materyalken içerdiği ürünler bakımından daha üstün özelliktedir. Ev ürünlerinde, legolarda ve bisiklet kasketlerinde kullanılır.

Dayanıklılığı ve gücü yüksektir, yüksek ısıya dayanabilir. Fakat soğuma ve yoğun duman altında bükülebilir. Kullanım kolaylığı ve esnekliği orta düzeydedir.Telefon kılıfları, yüksek bendli oyuncaklar, alet tutacaklarının yanı sıra otomatik ayar bileşenlerinde, elektrikli kabinlerde kullanılabilir.
 

3. PETG /PET/PETT:

PET (polietilen tereftalat) dünyada en çok kullanılan plastik türüdür. Su şişelerinde kullanılan polimer olarak da bilinir. Kıyafet liflerinde ve yiyecek kaplarında kullanılır. Glikol katkılı PET (PETG) popüler bir filament materyalidir. Temiz, daha az kırılgan ve kolay kullanılabilir oluşu dikkat çekicidir.

PLA’dan daha esnek ve dayanıklı; ABS’den ise daha kolay baskılanabilir durumdadır. PETG’in havadaki nemi emmesinin baskılamada olumsuz bir etkisi vardır. Bu sebeple bu 3D baskı filamenti materyalinin serin ve kuru bir yerde bulunması gerekir.

Yapışkan bir yapısı olduğu için destek yapıları konusunda pek tercih edilen bir materyal değildir fakat tabaka yapışması konusunda idealdir. PETT, PETG’den daha katıdır fakat şeffaflığı sebebiyle daha çok kullanılır. PETG, mekanik ve baskı parçalarında kullanılır.
 

4. Naylon: 

Pek çok endüstriyel uygulamalarda en çok kullanılan sentetik polimer ailesindendir. Diğer filamentlere göre güç, esneklik ve dayanıklılığı çok daha yüksektir. Naylonu baskılama sırasında ya da öncesinde kurutabilmeniz, bu filmanetin farkını ortaya koyar. Nemi emmesi sebebiyle baskılama kalitesinin korunması için PETG gibi serin ve kuru bir yerde muhafaza edilmesi gerekir. Menteşe, flambaj ve gemi takımları gibi mekanik parçaların yapımında kullanılır.
 

Egzotik ve Eğlenceli 3D Baskı Filament Çeşitleri

3d baskıyla biraz eğlenceye doymaya hazır mısınız? 3D baskıyla yapacağınız üretimler kadar size eğlence de vadeden bu materyaller, estetik, kompozisyon ve özel efekt özellikleriyle öne çıkıyor ve fark yaratıyor.



5. Ahşap: 

Ahşap tabii ki de başlı başına bir 3d baskı filamenti değildir. Bu filament aslında ahşap lifiyle dolu olan PLA’dir. Çam, huş, sedir, abanoz ve söğüt gibi yaygın kullanılan çeşitleri mevcuttur. Esnekliği ve gücü düşük olmasına rağmen estetik ve dokunsal anlamda göreceği ilgi yüksektir. Bu sebeple üretimler, işlevsel beceriden ziyade, görüntü kalitesiyle daha çok ilgi çeker. Masa ya da rafın üzerine koyacağınız süs eşyaların üretimi için ideal bir filamenttir.

Filament olarak ahşap kullanıldığında ısıya özellikle dikkat edilmelidir, çünkü yüksek sıcaklıkta yanabilir. Bu filament, yaratıcılığınıza ve hayalgücünüze son derece açıktır. Çünkü ahşaptan yapılan ürünlerin görüntüsünü baskılamadan sonra değiştirebilirsiniz.
 

6. Metal: 

Metal tozuyla PLA ya da ABS’nin karışımından oluşan bu filament materyali, metale benzediği için saf PLA ya da ABS’den daha ağırdır. Bronz, pirinç, bakır, alüminyum ve paslanmaz çelik, metal filamentine örnektir.

Bu filament sayesinde 3D baskı üretimleri, parlatılmaya, renk değişimine ve matlaştırılmaya ihtiyaç duymaz. Estetik kaygısı güdenlerin duyduğu ihtiyacı karşıladığı kadar işlev beklentisini de yerine getiren bu filament, heykelcik, model gibi süs eşyalarının yanı sıra oyuncak ve jeton üretimlerinde kullanılır.

 

 

7. Glow- in- the Dark (Karanlıktaki parıltı):

Adından da anlaşılacağı üzere bu filament, baskınızı bir süre ışıkta beklettikten sonra ürünün yerini değiştirdiğinizde ürün korkutucu bir yeşil ışıkla dolar.

Bu filament, fosforlu ışık yayan materyallerle PLA ya da ABS’nin karışımından meydana gelir. Fotonları emebilmesi sayesinde ışık altında olmadan da parlayabilmektedir. Baskılama yaptığınız alan ne kadar kalın olursa yayılacak ışık o kadar fazla olur.

Özellikle yılbaşı, cadılar bayramı ve doğum günlerine özel üretimleriniz için biçilmiş kaftan olan bu filament, kabak fenerlerinde, cam ve duvarlara takılan süs eşyalarında, oyuncak ve heykelciklerde kullanılır.
 

 

8. Colour changing (Renk değişimi): 

Bazı giyim markalarının ürettiği vücut ısısına göre rengi değişen kıyafetleri görmüş, hatta satın alıp kullanmışsınızdır. Ama bu renk değişiminin nedenini merak etmiş, bir türlü anlayamamış olabilirsiniz. İşte bu işin meslek sırrı bu filamenttir.

Mordan pembeye, maviden ya da sarıdan yeşile değişen renk skalasına sahip bu filament türünün vadettiği herhangi bir işlevsellik yok, sadece göze hitap eder. Giyecekler dışında telefon kılıflarında, oyuncaklarda kullanılır.

 

Profesyonel 3D Baskı Filament Çeşitleri

Masaüstünde kullanımı çok daha az olan, endüstriyel ve ticari alanlardaki üretimlerde kullanılan filament çeşididir. Basit bir baskı materyali olmasından öte bir işlev sunar. Oldukça kullanışlı ve çıkarınıza son derece fayda sağlayacak bu filamentler, baskısını yapmak istediğiniz ürüne göre üstte saydığımız filament çeşitlerine alternatif olarak kullanabilirsiniz.

 

9. Karbon fiber: 

Mekanik ve beden parçalarında kullanılır. Çünkü bileşiminde kullanıldığında materyalin sert ve ağır olmasını sağlar.
 

10. PC/ABS: 

Polikarbonat güç ve ısı direnciyle ABS’nin esnekliğini bir araya getirir. Otomotiv, elektronik, telekomünikasyon sektöründeki üretimlerde yaygın bir şekilde kullanılır. Nem kaptığı için baskı sonrasında kurumaya ve kabarmaya bırakılması tercih edilir. Yüksek sıcaklığa ihtiyaç duyar. Bükülebilmesi sebebiyle baskı için yüksek ısı yastığı gerekir.
 

11. HIPS: 

Polistirenin sertliğiyle lastiğin esnekliğini bir araya getiren bir kopolimerdir. Koruma kaplarının üretiminde kullanılır. PLA ve ABS’den daha güçlüdür. ABS’ye göre ise daha az bükülür. Kolaylıkla yapıştırılabilir, zımparalanıp boyanabilir.
 

12. PVA: 

Suda çözünebildiği için ticari ürünlerde yaygın bir şekilde kullanılır. Örneğin, bulaşık deterjanı kapsüllerinde kullanılır. HIPS gibi güçlü bir destek materyalidir. Fakat daha çok baskı yapabilme gücüne sahiptir.



Yorumlar

Bir yorum bırakın

Yorumunuz incelendikten sonra yayınlanacaktır*